Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2015 01:26 - Десет известни бежанци от историята
Автор: lidislidis Категория: История   
Прочетен: 1926 Коментари: 3 Гласове:
15

Последна промяна: 12.09.2015 04:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Има бежанци... и бежанци.

Само определението (думата) "бежанец" е еднакво.
Някога са мигрирали заради идеите си, а сега мигрират, заради социалите на чужди държави....Боже, какви времена дойдоха- без чест и без достойнство са днешните мигранти и нямат нищо общо с някогашните!...

            Д Е С Е Т       И З В Е С Т Н И      Б Е Ж А Н Ц И 



image
1. Алберт Айнщайн (1879-1955) 

Държавата от която бяга е Германия Държавата, където е избягал е Америка Причина за бягството:
Айнщайн е евреин и се почувствал много  застрашен, когато Хитлер през 1933 г. е назначен за канцлер на Райха. През 1921 г. той получава Нобелова награда за физика, но настъпилите политически промени през 1932 г. затрудняват работата му  в Германия.  Айнщайн заминава за Съединените щати, където през 1945 продава трудовете си по физика и парите дава в подкрепа  на войната на САЩ срещу Германия.

image

2. Фредерик Шопен (1810-1849)
Той бяга от  Полша Заселва се във Франция Причина за бягството: Композиторът е в опасност да попадне в затвора по времето на полското въстание, в което бил участник  с идеята на въстанниците участници в него за независимост от Русия, тъй като тогава тези полски райони били руски завоевания.  Значимите музикални произведения на Шопен го правят един от най-известните композитори в историята на музиката. Още в ранна възраст, той е велик музикант, а на 20 години прави турнета и изнася свои концерти с авторски композиции из страната.
В същото време  руснаците, били владетели  на Полша и жестоко потушили полския бунт , много от приятелите на Шопен са били затворени или убити. Той избягал в Париж, където живял до смъртта си, като учител по музика и композитор на творби за пиано. Той има гроб във Франция, но сърцето му е пренесено и погребан по-късно в подината му Полша.
 
    
3. Марлене Дитрих (1901-1992)
Избягала от Германия Установила се и заживяла в САЩ Причина за нбягството: Била отявлен противник на нацистите,  Извесността на немската актриса е световна, тя е една от суперзвездите на екрана, Реалната "фатална жена". Постига световна слава, през 1930 г. с участието си във филма "Синият ангел", но след идването на Хитлер на власт, тя се премества в САЩ, където продължава политическата си борба срещу нацистите и играе в много филми.. 


  image
 4. Далай Лама (1935-)
Странта от която е избягал е Тибет Отива в Индия Причина за напускане: през 1959 г. тибетците се надигнали против китайския окупатор на страната им. Китай победил бунтовете брутално и Далай Лама и неговите 20 000 последователи трябвало да отидат в изгнание.  Далай Лама - чието истинско име е Тензин Гуатцо - е тибетски религиознен и политически лидер. След бягството си създава много училищата и манастири.
Далай Лама пътува постоянно по целия свят говори за състрадание, търпение и прошка. През 1989 г. той получава Нобелова награда за работата си
.
 

5. Седящия Бик (1831-1890)

Индиански борец против белите заселници Страната от която е избягал е САЩ Заселва се в  Канада Известният индиански вожд  непримиримо се бори срещу белите заселници
За разлика от други индийски вождове, той отказва да подпише мирните споразумения и повежда войски в няколко битки срещу белите завоеватели на земите му.
Най-известната му битка е победата над генерал Къстър в битката при Литъл Бигхорн 

 
image
6. Виктор Юго (1802-1885)
Бежанец от Франция Заселва се в Обединеното кралство   Причини за бягството му: Политически. Той е политически опонент на Наполеон III .    Със значимите си произведения  Виктор Юго е един от най-великите писатели в историята. В допълнение към писането му, той също участвал и в политиката и е избран за член на Френското Народно събрание, като закрилник за бедните и слабите французи. Когато Наполеон III идва на власт, Юго е бил принуден да напусне страната. В следващите 20 години, прекарва в малко градче на острова.След свалянето на Наполеон III, Юго се връща в Париж, където французите гопосрещат възторжено, като герой на френския народ.


7. Зигмунд Фройд (1856-1939)
Бяга от Австрия Отива в Обединеното кралство Причина за напускане: еврейския произход на Фройд го прави  обект на нацистите. Значимите произведения на Зигмунд Фройд го определят, като бащата на психоанализата, и по-специално на човешкото съзнание. Той живее голямата част от живота си във Виена, където бил между интелектуалците на града. Нацистите не харесват Фройд и изгарят книгите му. Когато Германия напада Австрия през 1938 г., Фройд е бил принуден да избяга в Англия. Роднините  на Фройд не са имали щастието и възможността да избягат от нацистите. Четири от неговите братя и сестри умират в концентрационните лагери.



8. Роберт Капа (1913-1954)   Бежанец  от Унгария и след това от Германия   Установява се на края във Франция Причина за напускане: Caпa е бил принуден да напусне страната два пъти. Първият път, когато той е бил обвинен в интригите на унгарското фашистките организации за свалянето на правителството. За втори път той избягва от нацистите. Фотограф е и е един от най-известните в историята с документалните си снимки
 Той живееше под мотото:
"Ако искаш да е добра снимката , трябва да си достатъчно близо до нея." Той е известен, наред с други неща, изобразявайки ужасите на войната, с есета си и личен опит в събитията
 


9. Карл Маркс (1818-1883)
Бяга от Германия, Франция и Белгия Живее  във Франция, Белгия и Обединеното кралство Причина за бягствата: Маркс често е в конфликт с властта,  е принуден да бяга. Карл Маркс е един от най-влиятелните писатели в историята, социални теоретици и философи.  През целия си живот Маркс обаче е бил сравнително неизвестен. силно се противопоставя на авторитарния режим и на членове му.За което е бил преследван постоянно от властите.
Много от произведенията му не са били публикувани приживе.
Идеите на Маркс проправиха пътя, наред с другото, да силно движение на трудещите се в скандинавските страни. Тук той е добре познат и зачитан.

 

10. Хенри Кисинджър (1923-)
Бяга от Германия. Отива в  САЩ Причини за напускане: Кисинджър бил по рождение евреин и семейството му били  в опасност, след като нацистите дойшли на власт. Заслуги-  Хенри Кисинджър беше в продължение на много години един от най-важните водещи дипломати на Америка, бил e министър на външните работи, както и Ричард Никсън и Джералд Форд е президент. Той бе начело на мирните преговори с войната във Виетнам до края,  за които той е удостоен с Нобелова награда за мир през 1973.  

Смятам за подходящ  клип към този мой постинг да ви представя още един много обичан от мен бежанец от Египет в Европeйска Франция. Жорж Мустаки (1934- 2013) . Той е известният музикант и изпълнител на много песни за живота на мигрантите,. Този певец и изпълнител го обичат всички бежанци по света. Родителите му са били гръцки евреи, избягали през войната от Гърция в Египет...самият той е бил бежанец от Египет във Франция





Гласувай:
16



1. lidislidis - В поста ми няма голи северни жени и плейбой деца, нито нацистки кръстове и схвастики. Смятам минусът ти за неразбиране и оценяване според нивото ти...
12.09.2015 02:58
02:29 - germantiger

Съветвам те да четеш повече за фактите, които съм изнесла и да нe слухтиш смахнато-глупаво и фанатизирано в блога ми. Смешно е да демонстрираш невежеството си с минуси из блога и в моя блог.
цитирай
2. aip55 - Полезна информация.
12.09.2015 13:10
Не знаех, че такива светила на историята и науката са бежанци! Благодаря ти Лидис!
цитирай
3. lidislidis - Благодаря за коментара!
12.09.2015 18:41
aip55 написа:
Не знаех, че такива светила на историята и науката са бежанци! Благодаря ти Лидис!


Автобиографиите на тези хора говорят красноречиво и вярно. Разбира се има още много известни бежанци в различни периоди от миналото, но аз избрах тези, тъй като много хора не знаят подробности от живота им, скриван и изопачаван поради политическите пристрастия към Германия. Това са само част от световните светила, избягали от Германия . Може би заради това този с минуса се ядоса, но биографиите на хората не могат да се скрият и изопачат, както е модно в Европа и Германия последните години да се сменя историята с неверни факти. Това не могат да го сменят, то остава. Поздрави и благодаря за прочита!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lidislidis
Категория: Изкуство
Прочетен: 3270656
Постинги: 1305
Коментари: 6941
Гласове: 13697
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930