Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2015 22:45 - Северните държави затягат линията си за бежанците
Автор: lidislidis Категория: Политика   
Прочетен: 1840 Коментари: 3 Гласове:
12

Последна промяна: 28.10.2015 23:48

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image
 
Премиерите на Финландия- Юха Сипила, на Швеция- Стефан Льофвен,  на Дания Ларс Расмусен, на Исландия- Сигмунд  Дейвид , на Норвегия - Eма Солберг  на срещата на Северния съвет на Скандинавските страни 28. 10. 2015г.


 image                                  
Ще се изпращат известия, че мигрантите трябва да си тръгнат  незабавно, понеже нямат причини да са бежанци

Поради наплива през последните месеци на много мигранти без причини да са бежанци, които пристигат постоянно по северните географски ширини и искат статути за закрила, без  да  имат причини за такава, днес Лидерите на Северните държави се събраха на заседание на Северния съвет  и решиха да  се вземат спешни мерки за прекратяване на това нахлуване без причини в страните им. Те приеха програма за единни действия за вбъдеще, която ще започне, като първа стъпка с даване на сигнали, писма до центровете за бежанци с  описване на безопасните и спокойни места, от които идват мигрантите и предупреждението да се върнат в държавите си и напуснат териториите на северните страни, тъй като не отговарят на нормите за бежанци. Такива държави са Ирак, Афганистан, Сомалия , от където са голям процент от мигрантите дошли тази година и кандидатстващи за бежански статут и закрила.
Това ще е практика и за вбъдеще да се  прави системно за страни, които нямат в момента опасности за населението им. Или с други думи, няма военни действия в момента, връщат мигрантите обратно. 
Според мен това е добър подход за начало, тъй като никой не е длъжен да откликва на мигрантите и лъжите им и капризите им. Строго фиксирани правила и помощ, която е временна, но щом положението се оправи, бежанците трябва да си ходят щат, не щат и да си оправят държавата и живота си в нея.
"Законът за търсещите убежище трябва да бъде изправен и актуален и да важи с еднакви правила за северните държави"- подчертаха с взаимно съгласие лидерите на северните държави.
Засегнат бе и въпросът с "Дъблинския договор", според който мигрантите остават в първата страна в която са регистрирани, а не се пробват из цял ЕС. Такива ще бъдат връщани още от границата.
Норвегия въпреки, че не е в ЕС на доброволна воля взема малък процент от бежанците с цел помощ на северните страни.

Maтериалите са из актуалните политически събития днес и отразяването им в северния печат.

Превод  Лидия Сиркавара






Гласувай:
12



1. bliz - "Дъблинския договор" - договарят се без да ни питат съгласни ли сме.
29.10.2015 00:21
"Засегнат бе и въпросът с "Дъблинския договор", според който мигрантите остават в първата страна в която са регистрирани, а не се пробват из цял ЕС. "

По тази логика, всички бежанци трябва да остават в "буфера" - балканските държави, Италия, изобщо периферните държави, а Германия продължава да ги кани.

Тази среща според мен е нещо ново, полезно и беше крайно време да се случи. Ще се оформи обаче една криминално пребиваваща, лутаща се маса, чиито сметки ще излязат погрешни. Как ще се изтласка тя от Европа?

Както винаги - твоята информация е интересна и поздрави за това !
цитирай
2. lidislidis - Здравей, bliz!
29.10.2015 00:58
Да, така излиза на практика всички мигранти се връщат там където са регистрирани за първи път. Голямата тежест пада на Италия, Гърция и от части на балканските държави, както и на България. Мина времето когато на българите им се обясняваше, че мигрантите минавали транзит и в играта се включваха много превозвачи и трафиканти да помогнат на мигрантите да стигнат до севера. Сега обратно, от къде са дошли. Няма да е лесна задачата за централните европейски страни и Балканите, а за България също. Северните страни имат шанса, че имат стабилни органи полиция и закони в борбата с нарушителите и няма да им се отрази драстично, но ще бъде фатално за страни разградени и с ширеща се корупция. Те няма да могат да се справят без помощ да се отърват от мигрантите.
Предполагам, че ЕС трябва да излезе най после с единен план, а да не закриля престъпността и корупцията под шевството на Германия. Според мен тази политика на северните страни малко позакъсня, може би изчакваше решения на Брюксел, каквито не получи, няма и да получи и започнаха да действат според собствените си закони. В крайна сметка Брюксел не може да се справи с миграцията и създава с това опасност за страните от ЕС.
Вярвам, че повечето от европейците са го разбрали и ще се погрижат за суверенитета си и собствените си интереси, а няма да чакат нареждания от Брюксел.
Виждаме, че Австрия, Словения, Унгария и др прогледнаха. Въпрос на време е да прогледнат и другите. Колкото повече се бавят става опасно за самите тях.
Поздрави и приятна вечер!
цитирай
3. lidislidis - Очертава се 70% от дошлите и търсещи "закрила " в северните страни да си тръгнат
29.10.2015 01:11
Тъй като нямат причини да са бежанци. Страните от които идват са спокойни и там нямат заплаха за живота си.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lidislidis
Категория: Изкуство
Прочетен: 3266964
Постинги: 1305
Коментари: 6941
Гласове: 13697
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930