Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.04.2014 15:06 - Защо не си взехме българка за домашна помошничка
Автор: lidislidis Категория: Изкуство   
Прочетен: 1014 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 08.04.2014 19:20

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 из разказа на българка в чужбина(моя близка)
Неотдавна имах намерение да си взема българка за домашна помошница, която да се грижи за хигиената на дома и да учи децата ми на български език говоримо и писмено. Кандидатката трябваше да има и шофьорска книжка, за да превозва децата до училище и на тренировки. Пуснах обява в български сайт за работа, заедно с условията, в която обявих,че подсигурявам заплата, храна и самостоятелна квартира на домашната помошница. Обадиха се много българки, но нито една от тях не искаше да бъде регистрирана в полицията ни с наш адрес  три дни след пристигането, както е по закон при нас. Искаха да са нелегални... Други се пазареха за сезона, като диктуваха условията и искаха само лятото да дойдат на разходка, трети нямаха средства за билет и предлагаха аз да го купя, но с фиксирана дата за 3 месеца  ... Наложи се да събера данни от полициите в посочилите ми градове, където живеят в България. Бях длъжна да го направя. Все пак децата си им поверявам. Дома си, нова кола... Оказа се, че ,,сериозните,, български кандидатки са с полицейски досиета. Наред с фалшивите дипломи и шофьорски книжки, които са нормално явление за много българи , имаха и други морални провинения. Някои крали, други проституирали... Особено ме разочарова една 30 годишна кандидатка от Ямбол , която имаше над 300 фалшиви регистрации из нета по българските сайтове и не се посвени да ми ги даде.Що за поведение! Беше доста нагла в изискванията си за работничка с деца. Хобито й било да снима и много искала да снима децата и природата. Имала и апарат и щяла да дойде с него...Това ме озадачи! Аз не я виках за фотографка!... Eдна дори сподели, че имала желание да дойде, даже да се задоми тук и ни помоли да й търсим още сега подходящи богати ергени...Получи се едно разминаване в  желанието ми да помогна на някое свестно момиче.Не го намерих. Нима свестните млади и отговорни хора са се свършили в България? Що за представа имат младите безработни в България за работа в чужбина, когато са без необходимата квалификация, култура, знания, език, ориентация в чуждата страна, където всичко е различно? Какви са прeтенциите им към работодател?  Смятат ли, че фалшиви дипломи и шофьорски книжки плюс неподплатеното им самочувствие на кандидатки за работа ще им помогнат ...и то в чужбина?!
                image


 



Тагове:   чужбина,   работа,


Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. milady - колежке, тъй, като сте анонимна ...
08.04.2014 20:22
надали си струва ,да ви отделям сериозно
внимание !! В ЕС работят понастоящем
/ по долу цифрите/ към 100 000 граждани на БГ.
Ако сте осведомена ,
нелегалните договори ,са абсолютно
изключени от социалната политика на
държавите ,членки в ЕС .Фирмите ,които
имат право ,да координирта раб.места ,и
да ги предлагат ,са лицензирани което
за минути може да се провери в сайт а
на Finanz & Arbeitsamt- Bundes Republik Deutschlland .
Central ArbeitsVermitlung für Ausläandische und Fach Kraefte-BONN
извършва тази дейност. абсолютно БЕЗ възмездно/ .
на базата двустранен Договор ,за социално
сътрудничество с БЪлгария/ от 2005 г/
пс .не искам ,да ви заливам с повече инфо,
но явно, не сте потърсили помощ, от
оторизирана фирма /или Държавна Агенция.
Естествено ,че последствията, ще бъдат такива
за вас ,и вашето семейство за което ви съчувствувам !
Благодаря за вниманието !/ЮЛИЯ


Около 0,1% от общото население или около 100 хиляди българи са намерили препитание в рамките на страните от ЕС. Близо 30% от емигриралите българи са се установили в Испания, 15% - във Великобритания и 13% - в Германия.

По неофициални данни обаче броят на българите, които търсят и намират сезонна работа в рамките на страните от ЕС, е половин милион души всяка година.
цитирай
2. lidislidis - Благодаря ти, Юлия за изчерпателната полезна информация!
08.04.2014 20:36
Наясно сме с всичко. Поздрави с благодарности ! Вече не ни е нужна българска домашна помошница, намерихме си финска. Жалко,че 6 месеци ни разиграваха ментетата кандидатки !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lidislidis
Категория: Изкуство
Прочетен: 3255339
Постинги: 1305
Коментари: 6941
Гласове: 13697
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031